Competitie

       

Algemene informatie

Heb je nog geen idee wat competitie spelen inhoudt, klik dan hier voor meer informatie van de KNLTB over competitie spelen.

Soorten competitie

Er zijn verschillende soorten seniorencompetitie. De KNLTB heeft ze per dag in een schema gezet. Zie voor het overzicht Downloads | Tennis (scroll naar competitieaanbod). Het komt erop neer dat er echt voor ieder wat wils is. Er zijn verschillende niveau van beginner tot vergevorderd. Er is aanbod op verschillende dagen, er zijn heren-, dames- en mixteams en je kunt ervoor kiezen om alleen te dubbelen of ook te singelen.
Hoe groot is een team?

Hoe groot is een team?

Afgezien van de 8/9 competitie waarbij minimaal drie spelers nodig zijn, bestaat een team uit minimaal 4 personen. Vier heren in een herenteam, vier dames in een damesteam en twee heren en twee dames in een mixteam. Op elke speeldag ben je ook met minstens vier spelers present. Meestal is het handig iets meer mensen in je team te hebben. Je hoeft er dan niet elke week te staan, je kan eens een verjaardag hebben of een blessure. Als je toch een keer iemand tekortkomt, kun je iemand van buiten het team vragen in te vallen. Twijfel je of degene die je op het oog hebt in mag vallen, check dan even bij de competitieleider.

Wanneer is het?

De voorjaarscompetitie bestaat in principe uit zeven speeldagen in april en mei. Daarna zijn er inhaaldagen als die nodig zijn in juni. Uitzondering is de vrijdagavondcompetitie. Deze bestaat uit vijf speeldagen en is om de week. De zomeravondcompetitie (ook 7x) wordt gespeeld op woensdagavonden in mei en juni. De najaarscompetitie wordt gespeeld in september en oktober. De exacte speeldata vind je hier (scroll door naar downloads speeldata).

Hoe laat is het en hoe lang duurt het?

Hoe laat het begint hangt af van het type competitie. De meeste zijn of ’s ochtends of ’s avonds en beginnen om 9:00, respectievelijk om 19:00 uur. Uitzondering zijn de zaterdag- en zondagcompetitie. De thuisspelende club bepaalt dan de begintijd. Bij ons is er ruimte genoeg, dus kun je dat vaak zelf bepalen (wel even in overleg met de VCL), maar bij andere verenigingen zijn er vaak zoveel teams dat starttijden verschillen. De starttijden worden aan het begin van de competitie bekend gemaakt, maar kunnen tot acht dagen van tevoren nog wijzigen. Houd dit dus in de gaten en reken erop dat je in principe de zaterdag (of zondag) volledig vrijhoudt.Bij de meeste competities moet je rekenen op een dagdeel (een ochtend, een middag of een avond, zie verderop voor het schema). Als je thuis speelt, kan het relatief snel gaan, omdat we veel banen hebben en we twee banen per team reserveren. Bij andere clubs heb je soms maar 1,5 baan per team (je hebt dan een vaste baan en een wisselbaan met een ander team), waardoor het langer kan duren. Omdat veel mensen de competitie vroeger te lang vonden duren heeft de KNLTB manieren bedacht om wedstrijden korter te laten duren, namelijk Verkort en Compact Spelen. Meer informatie daarover vind je hier.

Waar ga je allemaal heen?

Je speelt de helft van de keren thuis en de helft van de keren uit. Dat betekent dus 3 of 4 keer thuis en 3 of 4 keer uit. Je speelt competitie in Gelderland. Gelderland is de grootste provincie van ons land en dat betekent dat je in theorie best een eind weg moet kunnen spelen. In de praktijk is het meestal niet zo ver. Denk bijvoorbeeld aan Apeldoorn of Nijmegen, maar het kan ook tegen een andere club in Arnhem zijn.

Speel je tegen mensen van je eigen niveau?

De KNLTB deelt teams in op sterkte. Daarvoor gebruiken ze de gemiddelde speelsterkte van iedereen in je team. Het gaat dan om de KNLTB-ranking. Die ranking verandert alleen als je competitiewedstrijden speelt of meedoet aan KNLTB toernooien. Als je dat nooit doet, dan kan het zijn dat je eigenlijk beter bent dan je ranking aangeeft. Dat weet de KNLTB alleen niet. Is je ranking veel te laag, vraag dan of de competitieleider dispensatie aan kan vragen bij de KNLTB.

Eten en drinken

Als je thuis speelt ben je gastvrouw/gastheer en is het de gewoonte dat je zorgt voor taart en/of borrelhappen, afhankelijk van het tijdstip waarop je speelt. Bardienst wordt geregeld door de barcommissie. Er wordt wel van je verwacht dat je zelf ook een of twee keer bardienst draait voor andere teams of op een andere vrij spelen avond. Meestal is het zo dat een team een bon maakt en daar al het drinken op noteert en aan het einde van de speeldag het totaalbedrag hoofdelijk omslaat en afrekent met alle spelers (van het ontvangende team en het bezoekende team). Eten wordt meestal persoonlijk afgerekend.

Kosten

Elk team betaalt €39,08 euro om mee te kunnen doen aan de competitie (dit zijn kosten voor de KNLTB-organisatie) en kosten voor ballen (deze worden centraal ingekocht door TVS). Je betaalt per team het totale bedrag aan de vereniging. Onderling verdeel je het bedrag over het aantal teamleden.

Regelzaken

Elk team heeft een teamcaptain. Hij of zij zorgt voor de betaling, zorgt ervoor dat het team elke week compleet is, dat de ballen er zijn (bij thuiswedstrijden) en dat de standen worden ingevuld (bij thuiswedstrijden) en dat deze worden gecontroleerd (bij uitwedstrijden). De captain is aanspreekpunt voor de VCL (Verenigings Competitie Leider). Voor het begin van de competitie is er een captainsavond waarbij de ballen uitgedeeld worden en je vragen kunt stellen.Meer specifieke informatie over de voorjaarscompetitie lees je hier.

Enthousiast geworden?

Geef je gauw op, in ieder geval voor 15 december. Dat mag alleen of met een team. Weet je het nog niet zeker of heb je nog vragen, zoek je nog teamgenoten? Mail of bel dan met onze VCL Brent Bongers: brentbongers@chello.nl , 06-30618127.
Een overzicht van de competitiewedstrijden en de standen zie je op de MijnKnltb-app:  https://mijnknltb.toernooi.nl/Home
Enkele teams zijn gezamenlijk met leden van TV De Hoogkamp; die hoeven alleen een extra KNLTB-pasje te hebben.

Naar www.knltb.nl:
Of download de MijnKnltb op je smartphone https://mijnknltb.toernooi.nl/home

knltb_logo_rgb_lig(1)[1]